divendres, 18 de desembre de 2015

TAULA DE NADAL-ESCUDELLA I CARN D'OLLA-CANELONS-CAPÓ-NEULES I TORRÓ



Ara que la nit sa fet mes llarga
Ara que les fulles ballen dances al raco
Ara que els carrers estan de festa
Avui que la fred du tants records

Ara que sobren les paraules
Ara que el vent bufa tan fort
Avui que no fa falta veuret ni tan sols parlar
per saber que estas al meu costat.

Es nadal al meu cor
quan somrius content de veurem
quan la nit es fa mes freda
quan t'abraçes el meu cos
I les llums de colors
m'iluminen nit i dia
les encens amb el somriure
quan em parles am el cor

Es el buit que deixes quan t'aixecas
Es el buit que es fa a casa quan no hi ha ningu
son petits detalls tot el que em qeda
Com queda al jersei un cabell llarg.

Vas dir que mai mes tornaries
El tems pacient ha anat passant
Qui havia de dir que avui estaries esperant
que ens trobessim junts al teu costat.

Es nadal al teu cor
quan somric content de veure't
Quan la nit es fa mes neta
quan m'abraço al teu cos
i les llums de colors
m'iluminen nit i dia
les encen el teu somriure
quan et parlo am el cor.

(lletra de Josep Thió)

ESCUDELLA I CARN D'OLLA

 Per a l’escudella:

  • 3 Pastanagues
  • 1 porro
  • 1 xirivia
  • 1 nap
  • api
  • 1 cabeça d’alls
  • 1 ceba
  • 1 os vedella
  • 1 tros de carn vedella
  • peu o orella de porc
  • 1 cuixa pollastre
  • 1 trosset de gallina
  • cigrons
  • ½ botifarra blanca
  • ½ botifarra negra
  • 1cullerada sopera mongetes blanques
  • sagí o cansalada salada.

Per a la pilota:

  • 150 grs carn picada vedella
  • 150 grs carn picada porc o una botifarra crua
  • cansalada
  • Molla de pa i llet
  • All i julivert
  • Ou i farina de galeta 

1-Poseu tota la carn ben neta en aigua freda i feu-la bullir dues hores, recordeu anar desescumant la superfície per a eliminar greix i impureses.

2-Afegiu totes les verdures i que segueixi bullint ½ hora més. 

3-Poseu els cigrons ja cuits en una bossa de bullir i els afegiu.
  
4-Xafeu una cullerada sopera de mongetes blanques i afegiu.

5-Mentrestant prepareu la pilota: barregeu la carn, poseu la molla de pa a remullar en llet i afegiu-la, piqueu l’all i el julivert, trenqueu un ou i poseu farina de galeta. Enfarineu.

6-Finalment afegiu la pilota, i les botifarres blanca i negra i feu bullir 35 o 40 minuts depenent de la mida de la pilota.



CANELONS

Pel farcit:
  • 150 grs carn magre de porc                  
  • 150 grs carn de vedella
  • 1 cuixa de pollastre desosada                        
  • 2 fetges de pollastre                                                                               
  • 1 botifarra                                                                                         
  • 2 cebes
  • sal, oli d'oliva
  • 2 cullerades soperes de farina
  • llet
Per la Beixamel:
  • 50 grs de mantega
  • 50 grs de farina
  • llet

20 plaques de canelons, formatge per gratinar i mantega.

1-rostiu tota la carn amb oli d’oliva i les cebes.
2-afegiu els fetges de pollastre.
3-tritureu ho tot.
4-incorporeu la farina i aneu afegint la llet fins que quedi tot ben lligat.
5-rectifiqueu de sal.
6-bulliu les plaques de canalons.
7-feu la beixamel.
8-farciu els canelons
9-cobriu amb la beixamel, empolvoreu amb formatge i gratineu.




CAPÓ

Aquesta recepta és nova a veure que us sembla.

  • Primer de tot he netejat bé el capó i l'he farcit amb una poma.
  • L'he posat al forn a 180º durant una hora i mitja, només amb sal, pebre i una mica d'oli.
  • De tant en tant he afegit una mica de brou de gallines i així no es reseca el capó.
  • He sofregit una xirivia i tres naps.
  • He afegit el capó i ho he cobert tot amb brou de gallines, que ha bullit una bona estona.
  • He retirat el capó i les verdures.
  • El brou ha de reduir a la meitat i aleshores he posat mel i mantega. Amb aquest beuratge he pintat tot el capó.



I de postres NEULES DE XOCOLATA i TORRONS.




Bon Nadal.


2 comentaris:

  1. Una excel·lent taula de Nadal! Quin goig que fa, Montse! Moltíssimes gràcies per compartir les teves receptes!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  2. Menú nadalenc 100%, en una entrada has posat Nadal i StEsteve, almenys per a nosaltres.
    Un bon Nadal i no cuinis massa :-)
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina