dimecres, 20 d’abril del 2016

ALMADROC I MOJO- PAPAS ARRUGÁS



Per a un sopar, per sorprendre a uns quants amics, o per acompanyar un bon tall de carn de porc a la brasa, avui toca un plat típic de la cuina canaria amb afegitó inclòs.

Fins fa poc es pensava que les primeres patates a Las Islas Canarias s'havien plantat a Icod (Tenerife) cap el 1622, però estudis posteriors han localitzat documents on des de Las Palmas (Gran Canaria) s'havien efectuat enviaments cap a Holanda o França un quants anys abans.
La varietat més adient per a coure-les amb sal és la "patata bonita" i es creu que el seu orígen és andí. 

Aquí us deixo una petita explicació d'un cronista del nou Món: 

En 1535, Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés, cronista general de Indias, escribe en su “Historia Natural y General de las Indias”, basado en informaciones del piloto Johan Cabezas:
“Una fructa hay en aquella tierra, por donde anduvo el mariscal don Diego de Almagro, de la otra parte del Cuzco, que la produce de sí la misma tierra; e son como ages redondos (es decir, como batatas/boniatos redondas) e tan gruesos como el puño, llamánlos pipas (es decir, papas, por error de los impresores ), e quieren parescer turmas de tierra…”

"Papas"
Bulliu les patates senceres amb pell en aigua amb sal. per cada quilo del tubercle afegiu 200-250 grs de sal. Ho heu de tapar bé. Quan estiguin fetes, uns vint minuts llargs, les escórreu i les torneu a posar a l'olla amb un grapat de sal i que es torrin una mica.

Mojo
Una bona combinació d'all, comí, pa fregit o patata bullida, oli d'oliva, vinagre i el pebrot "la puta la madre" que com que a la Península no es tan fàcil de trobar sovint es substitueix per nyora pelada i ben remullada i combinada amb una mica de pebre de caiena que pica déu n'hi do.

Almadroc
Del llibre del Sent Soví:
"Hages formatge ratllat e picat ab dos o tres grans d'all, e pica-ho fortment. Quan serà ben picat, destrempa-ho ab aiguatèbea; e quan eixataràs no mens lo boix entorn, com encontinent se deslligaria, mes tan solament picant. E deu ésser de bona guisa espès. Je je je.
I ara la recepta que Pep Nogué ens va preparar a la Festa del Porc i la Cervesa  a Manlleu, dins del IV DIA CUINA.
Us la he reduït a la meitat o en surt per a un batalló.
  • 150 cc d'aigua
  • 30 grs de suc de llimona
  • 10 grs de sal
  • 100 grs d'all en pols
  • 250 formatge curat d'ovella en pols
  • 500 cc d'oli d'oliva verge extra
Barreigeu en un vas apte per a triturar l'aigua calenta, el suc de llimona, la sal, els alls i el formatge i aneu afegint poc a poc l'oli fins que quedi una salsa ben espessa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada