dilluns, 13 d’octubre del 2014

PIJAMA



Quan arribava l'agost, tota la família fèiem les vacances junts. 
El tiet Oriol, germà del meu pare i, que conduia autocars plens de turistes per la Costa Brava, va trobar, per casualitat una fonda barata a un poble d'interior però molt proper a les platges que freqüentàvem, Santa Cristina, la Cala Boadella i Fenals. Bé més que una fonda era una rectoria transformada en fonda, sí sí tal i com ho explico, el capellà del poble llogava habitacions dins de la rectoria i fins i tot en temporada alta colocava llits al "sòtanu" de l'eglèsia, allà on guardava els sants.

Dinàvam a una masia del mateix poble, que es deia Can Gibert, on es menjava bé i abundant, això últim era condició sine qua non donades les característiques de tota aquella família de triperos.
Quan arribavam a les postres tot i que a alguns ja no sé cóm els hi cabia res més...i quan la butxaca ho permetia demanàvam: Pijama. 

Aquestes postres eren en realitat la unió de 2, 3 i fins i tot 4 de diferents. Hi havia diverses combinacions, encara que el préssec en almívar, el gelat i el flam gairebé hi eren sempre. Eren les postres estrella quan jo era petita, però poc a poc van anar desapareixent de les cartes dels restaurants...malauradament.

Podem fer els préssecs en almívar a casa i només ens calen els préssecs aigua i sucre, (per cada quilo de fruita neta i pelada, uns tres quarts de litre d'aigua i 400 grs de sucre) però avui en dia que tothom té poc temps també els podem comprar ja fets. Hi ha marques molt saboroses.

El gelat el podem posar del gust que més ens agradi: de torró, de vainilla, crocanti que porta un arrebossat alrededor d'ametlles boníssim. Jo us posaré la recepta tradicional del gelat de vainilla.

El flam feu-lo a casa, guanya molt i no és gens difícil.

Gelat: per cada mig litre de llet cal 2 beines de vainilla obertes per la meitat i 1 cullerada sopera de sucre amb gust de vainilla. 
Ho feu bullir i ho deixeu reposar mitja hora. Barreixeu 5 rovells d'ou i 5 cullerades soperes de sucre blanc i ho aneu incorporant a la llet (al bany maria) fins a fer una crema, ho coleu i ho poseu al congelador.

Flam: Us poso dues receptes. 

Ingredients i preparació recepta 1: 

  • 50 grs de sucre per a fer el caramel 
  • 1 pot de llet condensada i la mateixa mida de llet sencera 
  • 3 ous. 
  1. Fem el caramel amb el sucre i una cullerada d'aigua, que no es cremi, i ho repartiu a les flameres (en surten 6). 
  2. Barreixeu en un pot al foc ben baix la llet condensada i la sencera i afegiu els ous batuts remeneu amb suavitat i ompliu les flameres (ho podeu colar i queda la barreixa més fineta) 
  3. Ho poseu al bany maria tapat una mitja d'hora. L'aigua del bany maria no pot bullir mai.

Ingredients i preparació recepta 2:

  • 1 litre de llet sencera
  • 8 ous
  • 350 grs de sucre
  • Canyella i pell de llimona
  1. Amb 150 grs de sucre i 2 cullerades d'aigua feu el caramel.
  2. Feu bullir la llet amb el canonet de canyella, la pell de la llimona i el sucre que us queda.
  3. Ho traieu del foc, ho coleu i afegiu els rovells sense deixar de remenar.
  4. Repartiu entre les flameres on heu posat el caramel i ho poseu al bany maria, al forn a 150º una mitja hora aproximadament.



2 comentaris:

  1. Molt bo Montse.
    A Barcelona, al meu barri al Bar Rte. Fortuny, on moltes vetllades de Festa hi menjavem tota la familía, els pijames també hi posavem un tall de pinya i una cirera. Ufff, quins temps aquells...

    ResponElimina