dilluns, 19 d’octubre del 2015

ELS IBERS CUINAVEN EN FORNS-CONILL AMB FARIGOLA I MEL





Els ibers no tenien dins de les cases, a diferencia dels romans, un espai dedicat exclusivament a la cuina. La vida es feia al voltant de les llars de foc i també s'hi cuinava. A vegades dins de la mateixa habitació s'ha trobat més d'una llar de foc i probablement alguna estaria dedicada exclusivament a les funcions culinàries. Això no vol dir, com diu Joan Santacana, arqueòleg i professor de la U.B. que la cuina dels ibers fos simple, doncs s'han documentat forns domèstics, amb cúpula semiesfèrica i sortida de fums pel davant, per a coccions lentes, a més a més dels comunals on si coïa el pa.

Dins del 15è cap de setmana ibèric, que se celebra cada any, on es poden fer visites guiades a diferents jaciment per tota Catalunya, tallers, gimcanes, etc, vam visitar el Puig Castellar a Sta Coloma de Gramenet. La sorpresa va ser que enguany estava dedicat a: Cuinar, menjar i beure.





Detall de la muralla, la línea vermella diferencia el que els arqueolegs han reconstruit.


Llavors

Aquesta recepta que us presento, és evidentment, hipotètica. Gairebé tot el que sabem dels ibers és a través de les restes arqueològiques, el que llençaven, allà on vivien i on eren enterrats. Les fonts romanes ens parlen d'ells, però hem de pensar que aquests eren els seus enemics. És per això que aquesta recepta està construida, a partir d'uns quants productes que feien servir documentats en els jaciments i la meva imaginació.

La nit abans poseu el conill a macerar amb sal, mel, farigola i una mica d'oli d'oliva ( no el feien servir habitualment, cuinaven amb llard d'animals)



El dia següent el poseu al forn. Afegiu un parell d'alls tallats. Primer a foc alt i així es torra per fora i després el baixeu i es farà per dins.

Us poso també un audio. Guaiteu que bé! en Fermí Puig li va agradar aquesta recepta i la van llegir al RAC1.




4 comentaris:

  1. Me encanta la lección de historia y más aun este conejo que después de macerar debe estar de muerte.
    Un besazo

    ResponElimina
  2. Molt bé, Montse, no m'ho havies dit que el Fermí Puig havia tret la teva recepta a la radio!!! Que xulu! i el montatge del video es teu...les fotos i la veu del Fermí? Molt bé.
    La recepta estic totalment d'acord amb el FP, senzilla, però molt atractiva.
    Petonets

    ResponElimina