dimarts, 16 de maig del 2017

ARRÒS A L'AMERICANA-FIRA MODERNISTA DE TERRASSA



Diumenge la colla de bloguers vam enfilar cap el Vallès, on aquest cap de setmana ha tingut lloc la quinzena edició de la Fira Modernista de Terrassa.





El riquíssim patrimoni cultural de la ciutat ens transporta a una Terrassa de finals del segle XIX i començament del XX quan la indústria de la llana la va convertir en una de les poblacions més pròsperes i importants de Catalunya. Prova d'això són la infinitat d'antigues fàbriques, xemeneies, vàpors, magatzems i habitatges que ens permeten conèixer molt de prop l'arquitectura i l'estil de vida del moment.

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (1907), la Masia Freixa (1905-1910), d'inspiració gaudiniana, que hem pogut visitar després de la magnífica restauració a que ha estat sotmesa i la Casa Alegre de Sagrera (1911), són els edificis més emblemàtics, però n'hi han moltíssims més.

Una fira fantàstica que he conegut de ben aprop gràcies als terrassencs Xavier de Flavorcook i en Toni de Chafarda Vulgaris, acompanyats per l'Anna de Retalls de Cuina i en Jordi de A 4 passes  i que per poc que pugui, no em perdré mai més!













Ho amanim amb un plat del molt recomanable llibre "La cuina modernista" de Jaume Fàbrega amb pròleg de l'historiador de l'art  Daniel Giralt-Miracle.


Arròs a l'americana

Dit també arròs blanc a la cubana, molt típic dels països caribenys, on substitueixen el pa per aquest gra i que el couen d'una manera una mica diferent a com ho fem nosaltres. 

Va ser introduit, molt probablement, igual que altres productes com el rom, el cremat i alguns rostits amb olives, pels "americanos" o indians i el trobem documentat per primera vegada al llibre de Josep Cunill de Bosch (un nom ben curiòs) "La cuina catalana" amb el nom que jo també he fet servir d'arròs a l'americana i on no se'n parla que portés salsa de tomàquet, el més probable és que hagi estat una aportació posterior. El podeu acompanyar amb salsitxes. 

Ingredients:
  • 400 grs d'arròs
  • Mitja cabeça d'alls
  • 4 tomàquets molt madurs sense pell
  • 4 ous
  • 4 plàtans
  • Aigua, sal i oli d'oliva
Preparació:
  1. En una cassola amb oli, fregiu tres o quatre alls pelats, afegiu l'arròs, doneu-li un parell de voltes i poseu-hi aigua bullent amb una mica de sal (aprox dues mides d'aigua per cadascuna d'arròs) i ho feu bullir uns 18 minuts.
  2. Feu una salsa de tomàquet amb els tomàquets pelats i fets a bocins i dos o tres alls ratllats. Ha de quedar com una melmelada. Tasteu de sal.
  3. Fregiu els ous en abundant oli d'oliva.
  4. En aquest mateix oli fregiu els plàtans.
  5. Munteu el plat i a la taula!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada